.


"Zajrzyj w siebie! w twoim wnętrzu jest źródło, które nigdy nie wyschnie jeśli potrafisz je odszukać". Marek Aureliusz

Witam Cię na blogu poświęconym mojej pasji - robótkom ręcznym i wszelkim twórczym poczynaniom :) Mam nadzieje że zostaniesz stałym bywalcem do czego Cię zapraszam.

Welcome to the blog dedicated to my passion- handicrafts and anything creative :) I hope that you wiil be a regular visitor.

Wszystkie zdjęcia prac są mojego autorstwa.Możesz je udostpniać bez mojej zgody. Pamiętaj jednak, żeby podać ich źróło :)

niedziela, 22 lipca 2012

Tort jagodowy

Bloga czas zacząć pisać ...co prawda blog ma być poświęcony robótkom, ale gotowanie to tez moja pasja, tak więc zaczynam od przepisu na:

TORT JAGODOWY

Składniki:
Na biszkopt orzechowy:
2 dkg masła lub margaryny,
2 jaja,
8 dkg cukru,
3 dkg mąki kukurydzianej ( dodałam krupczatkę),
3 dkg mąki,
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dkg mielonych orzechów laskowych,

Na krem:
40 dkg zmielonego tłustego białego sera,
1 cytryna,
10 dkg cukru,
50 dkg przygotowanych wcześniej dowolnych jagód,
8 łyżeczek żelatyny (ja kupuję żelatynę którą rozpuszcza się w gorącej wodzie, bez gotowania)
30 dkg śmietany kremówki.

Do zdobienia:
25 dkg dowolnych jagód ( lub wiśnie)
1 torebka jasnej galaretki
2 płaskie łyżki cukru,
250 ml soku z czarnej porzeczki,
10 dkg śmietany,
5 dkg rozdrobnionych orzechów laskowych.

Sposób przyrządzenia:
Biszkopt:
Rozpuścić tłuszcz a następnie go ostudzić. Rozbić jaja, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z dodatkiem 2 łyżek bardzo zimnej wody na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas mieszając.Następnie rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek. Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, razem przesiać i zmieszać z orzechami. Dodać do masy z jaj. Na końcu domieszać tłuszcz.Ciasto biszkoptowe wlac do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 26 cm. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Krem:
Ser utrzeć z sokiem z cytryny, skórką startą z umytej cytryny i cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie nie gotować. Żelatynę wlać do masy serowej, wymieszać.Śmietanę dokładnie ubić. Owoce zmiksować (cześć owoców zostawić w całości) Gdy krem serowy zacznie tężec, dodać śmietanę i owoce. Przygotowany krem serowo-owocowy nałożyć na ostygnięty spód, tort wstawić do lodówki.

Przybranie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, kiedy przestygnie dodać cukier i sok z czarnej porzeczki, ostudzić. Kiedy  masa serowa stężeje położyć na nią owoce i  zalać galaretką  wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kiedy tort stężeje można wyjąc go z formy, bok posmarował ubita śmietaną i posypać płatkami orzechowymi.


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz